top of page

Terapiye BaÅŸlamak?

WhatsApp Image 2024-03-05 at 13.40_edite

Her ÅŸeyden önce anlaşılmanın kendisi ve hatta birinin yargılamadan anlamak için özel çaba sarf ettiÄŸine ÅŸahit olmak bile, baÅŸlı başına insanın hayat kalitesini arttıran, saÄŸaltıcı bir süreçtir.

Bazen insanlar, ilk defa terapi randevusu almakta "kendimi nasıl anlatırım" gibi kaygılarla kararsızlık yaÅŸayabiliyorlar, erteleyebiliyorlar. Randevu alıp sonra iptal etme isteÄŸi, ilk seansta veya sonrasında performans kaygısı gibi durumlar, terapiye baÅŸlamayı veya devam etmeyi zorlaÅŸtırabiliyor. Ancak rutin hayatta sıklıkla yaÅŸanan sosyal anksiyete gibi hallerin, zorlantıların terapi seanslarında da kendini göstermesinden doÄŸal ne olabilir? Sosyal hayatınızda kendinizi ifade etmekte zorlanıyorsanız, bunu terapistiniz karşısında da yaÅŸamak, en kestirme ve doÄŸal yoldan, ilk elden zorlandığınız konuyu birlikte yaÅŸayarak paylaÅŸmak demektir aslında. 

 

Terapi, toplumdaki gibi bir performans sergilemeniz gerektirmeyen, üstelik iÅŸlevsel olabilmesi için katılım açısından gönüllülük esasına dayalı bir süreçtir. Hayatınızda da sizi zorlayan, tekrar eden durum ve duygular, iliÅŸki dinamikleri, terapistinizle iliÅŸkinizde de ortaya çıktıkça bu duyguları terapistinizle konuÅŸmak kadar, konuÅŸamayarak, susarak, davranışa dökerek, paylaÅŸmak terapi deneyiminize katkıda bulunabilir. Bu deneyimler, hem terapistinizle bağın kuvvetlenmesine hem de yaÅŸadığınız zorlukların ilk elden daha net bir ÅŸekilde gözlemlenmesine olanak tanır. 

 

Terapistin sunduÄŸu destek ve güvenli ortam, yargılamayan ve sürekli olumsuzlanan duygu ve durumlarda dahi sarsılmayan bağı, danışanın bu duygularla baÅŸa çıkmasına, içinde saÄŸlıklı oranlarda yer verip karakterinde denge saÄŸlamasına, baÄŸ kurma kapasitesini geliÅŸtirmesine ve terapi sürecinden daha fazla fayda saÄŸlamasına yardımcı olabilir.

bottom of page